Telefon: +46 8 463 23 00

Alice spanar – 5G igång i Sverige, robottaxi och IKEA på Manhattan

Publicerat 2018, 10 december av Rebecka Billström

Den här veckans spaning handlar om:

  • Vad konsument-varumärken kan göra för att tävla i den digitala ekonomin
  • IKEA öppnar 30 butiker i storstäder
  • Invigningen av Sveriges första 5G nät
  • Waymo One lanseras

I ingen annan industri duggar konkurserna lika tätt som i detaljhandeln. Några av Amerikas största kedjor har gått i konkurs, som Sears och  Toys´R´us senaste veckorna. Priskonkurrensen är tuff och det är någonting som stora varumärkena känner av då försäljningen av deras produkter i butik har stannat av. Konsumenter är idag mer villiga att köpa produkter online än i butik. För att stora varumärken ska lyckas behöver de investera i sina R&D avdelningar och i nya mindre bolag som är mer innovativa. Några som har lyckats med detta är kinesiska smartphone-tillverkaren Xiaomi.

What Big Consumer Brands Can Do to Compete in a Digital Economy

****

IKEA är kända för att ha sina butiker ute i förorterna – gjorda för att konsumenterna ska komma till dem. I och med att kartan ritas om i hur vi konsumerar är IKEAs modell på väg att försvinna bort. IKEA har tidigare i år öppnat en butik mitt i centrala Stockholm för att komma närmare konsumenterna – nu planerar IKEA att öppna 30 liknande butiker i storstäder. Den första öppnar 2019 mitt på Manhattan.

Ikea is opening its first store in Manhattan

****

Sveriges första 5G nät invigdes förra veckan på KTH:s campus. Enligt Ericssons VD Börje Ekholm är 5G tekniken otroligt viktig för Sveriges fortsatta digitala utveckling i samhället.

Sveriges första 5g-nät invigt: ”det här är nationell kritisk infrastruktur”

****

Waymo, Googles självkörandebilprojekt, lanserar en kommersiell robotaxitjänst i Phoenix, USA.

Waymo launches self-driving car service Waymo One


« »